March 24, 2021

Background:

In the 1850s, Chicago was considered the grain capital of the world. The mill and silo buildings, located primarily within the Fulton Market neighborhoods, are a direct reflection of Chicago’s wheat industry heritage, one of the major industries upon which the city was built. In recent years, as Fulton Market has become more trendy with the opening of new bars, restaurants, residences and offices, many of the protected historic buildings have been renovated. Unprotected historic buildings beyond the district boundaries, however, are routinely threatened with demolition.

One such example was a 250,000-square-foot mill factory, which spanned a 2.2-acre site and included a series of brick loft buildings ranging from three to six stories tall and a soaring concrete structure with more than a dozen silos. Designed by architect William Carbys Zimmerman, the plant was built in 1897 for the B.A. Eckhart Milling Company and has remained in operation since. Located on West Carroll Avenue in the Fulton Market District, it has been reported to be Chicago’s last active grain elevator.

Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close

This silo is an anomaly in the downtown landscape, as the majority of grain silos within city limits are situated next to rivers. Epstein seized the opportunity and developed a design solution that would preserve the character of the existing grain silos while incorporating the modern program elements that would allow the project to be financially viable and profitable.

Design Process:

Epstein treated the site as an archeological find. Our mission was to metaphorically and physically excavate the site, peel away some of its layers and expose its inner components, educating anyone who would, at some point, interact with and view the building.

“We researched the history of the silos, but, more importantly, we wanted to understand what drove their iconic form and what their original purpose and function was,” Patrick, Epstein’s Architectural Design Director, recalled. “We knew there was vertical movement in the existing silo drums, depositing and vertically stacking grain for storage, but we were surprised to learn that, within this vertical world, there was also horizontal movement.” This was made up of conveyor belts delivering grain to each drum and paths for workers that would inspect and measure the contents within them.

Expand
Close
Expand
Close

The east side of the building was peeled away to insert the new modular program elements, allowing the public to view this hidden cross section and inner parts of the building. The site to the east and west was excavated, and a sunken plaza was created to reveal and give access to the existing steel grain funnels and grain conveyor belts. The building was sliced horizontally to reveal the bundled drum geometry, which would become the lobby and amenities ceiling.

“We imagined ways to experience the concrete tubes and proceeded to place public stairs within them,” Patrick said. “Our primary goal and inspiration was to celebrate the iconic tubular structure while also educating the public as to how this mysterious building used to function.”

Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close

Design Vision:

- The silhouette of the silos and elevator are preserved on the west end of the building, while the east side carefully excises out portions of the concrete drums to expose the inner workings, allowing for modular residential and hotel rooms to be stacked within in.

- A sunken plaza was conceived to create a public outdoor-stepped landscaped and seating area. Excavating the sunken plaza allowed the public to see the inner workings of the grain silos; these functional components were once hidden from view. This stepped plaza area also transforms into bleachers, providing the perfect view of the existing grain conveyor belts and steel funnels. The lower level would take advantage of this unique character to house a newly-built restaurant and bar with a reflective pool.

Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close

- A series of hydroponic gardens were introduced in the penthouse-level greenhouse. This acts as a green lung for the building, providing access to landscaping in all seasons while oxygenating indoor air. Furthermore, the plants occupying this space would be carefully selected for their ability to produce oxygen and purify the air.

- The residential and hotel units would be constructed offsite, transported to the site in flatbed trucks, and hoisted and stacked into place within the confines of the existing silo concrete drums. Each modular unit would have its own structural system.

- The residential units would primarily be duplexes while the hotel rooms, following brand standards, would be comprised of a mixture of suites, king and double queen rooms.

Expand
Close
Expand
Close

- To the east of the existing silo, a new modern addition would be constructed, housing primarily the hotel guestrooms.

- Amenities such as fitness, pool and a rooftop bar and patio area would also be constructed.

Transferable Solution:

Grain silos are emblematic buildings of an historical period characterized by technological progress and particular economic and political conditions. Unfortunately, due to their often unfavorable morphology, their conservation and adaptive reuse can sometimes constitute a major challenge. The site that housed the B.A. Eckhart Milling Company featured an incredible series of buildings that deserved to be creatively reimagined for a highly-innovative development. Epstein accomplished that while also providing a solution for similar-type silos lying dormant across former industrial sites as well as in agricultural communities. These communities are faced with a question of what to do with these decaying structures as a result of them not being used for their original intent.

Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close
Expand
Close

As Epstein demonstrated, these silos can be repurposed and brought back to life through creative adaptive reuse. While different silo types exist, from bunker to tower silos, our team was able to rethink the existing silo form, and reimagine it through formal moves. Collectively, this methodology reveals the variety of ways to give new life to silos around the world.

Team

Patrick Carata
Architectural Design Director
Marcin Ryśniak
Senior Design Professional
L. Randall (Randy) Buescher
Senior Vice President
Ilyssa Kaserman
Senior Design Professional
Expand
Close
Expand
Close