Noticias / 11.3.16

Throwback Thursday – Royal Continental Box Company

An economical design in which nearly 80% of the old column footings & foundation walls were used

This week we focus the Epstein Throwback Thursday spotlight on our design of the Royal Continental Box Company's new headquarters and manufacturing facility. This Epstein designed and engineered 104,000 square foot facility located at 1301 S. 47th Ave. in Cicero, Illinois was completed in March of 1963. This new facility was needed after a fire in May of 62 destroyed Royal's existing facility and the owners of Royal, Sam and Jordan Nerenberg, contacted Epstein to immediately begin design of a replacement HQ and production plant. Design on the new building began shortly thereafter, construction commenced in September of '62, and the facility was completed a little over 6 months later! An amazingly feat nonetheless, and one that takes on added significance as most of the construction was completed during an always challenging winter season.

The new facility, which manufactured specialty paper and cardboard boxes, contained 96,000 square feet of completely sprinkled manufacturing space and 8,000 square feet of office space. Epstein's architects and engineers, in order to achieve an economical design, used nearly 80% of the old column footings and foundation walls.

Royal's history is similar to our very own as the firm was founded in Chicago in 1922, one year after Epstein's, and also like our founder, Abraham Epstein, the Nerenberg family were immigrants from Eastern Europe. We are also pleased to state that Royal Box and this facility are still running strong. Again just like us as well!

Royal is now part of The Royal Group, one of the largest independent packaging companies in the box manufacturing industry with l6 locations in the United States. And, the facility, thanks to some recent Google Steet Views, seems to be in pretty good shape as well. Although, the clean masonry façade present in our design has been replaced with a precast skin and the dock depths have been expanded to accommodate an increase in the size of truck trailers in the 53 years since this building was completed.